NPC på svenska

Senaste svenska NPC-memearkivet: v2.1 3 nov 2019 (klicka för att komma till det)

Vad är NPC-memes? Det är en reaktion från självständigt tänkande individer mot att i åratal ha kallats saker som rysk bott, rasist, konspirationsteoretiker eller på senare tid även neologismen klimatförnekare för att man har mage att säga någonting som inte är politiskt korrekt eller utanför den ram makten programmerat oss att tänka inom.

Ett perspektiv på vad NPC är, saxat från Breitbart.

Det första NPC-memet föddes på 4chan 2016. Dessa memes har sedan dess blivit relativt populära, fått en stor utbredning, och väldigt många har fått visa prov på sin kreativitet.

Rent etymologiskt kommer ordet från dataspelsvärlden, där en NPC är en non-playable charachter, eller en datorkontrollerad karaktär i ett spel med en begränsad uppsättning skriptade eller programmerade svar beroende på situation.

De vill sätta fingret på hur vanliga människor blivit programmerade att tänka, genom bland annat massmedia och skola, och därmed (förhoppningsvis bara tillfälligt) förlorat sin förmåga till självständigt tänkande inom många områden. Kanske på grund av rädsla för skammen och skuldbeläggningen det skulle innebära att i tankarna gå utanför det område auktoriteterna (och gruppen) sagt är ok.

NPC-memes har blivit beskyllda för att vara avhumaniserande, men fundera en sväng på respekten för människan det innebär att efter programmerade stereotyper etikettera folk som bottar eller högerextrema för att därmed direkt kunna idiotförklara, hata och bekvämt ignorera alla argument – bekvämt för en själv som inte vill förlora en argumentation och ändra sin världsbild, och bekvämt för makten som behåller kontrollen över ens medvetande.

I fallet med dessa memes görs det iallafall med humor och medkänsla. En NPC kan till skillnad från en bott bli en PC (playable charachter). Till skillnad från en nazist är en NPC ingen förhatlig ond person. Samtidigt är det inte NPC’s fel, för varifrån kommer programmeringen? Dessa memes är också mycket mer träffande.

Jag rekommenderar att lägga till dem i sitt meme-ammunitionslager genom att klicka på länken överst i inlägget. Avsikten är att uppdatera biblioteket ibland så bokmärk gärna sidan och kolla med jämna mellanrum om det kommit en ny version.

Ett lager med meme-ammunition kan vara bra att ha till hands i diskussioner på nätet, då kampen idag står mellan att kontrollera eller frigöra medvetanden. I dessa mycket enkla fall stämmer verkligen det gamla uttrycket att ”en bild säger mer än 1 000 ord”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s