Pilgrimsvandring Gudhem-Varnhem

Midsommarhelgen tillbringade jag och min flickvän med att pilgrimsvandra mellan de gamla klosterruinerna från 1100-talet i Gudhem, ca 1 mil från Falköping, och Varnhem, längs St Olofsleden och Hornborgasjön. Vi tänkte gå till Skara efter Varnhem, men hälsan satte stopp.

Det var en mycket trevlig vandringsled, med mycket variation och ett härligt gammalt kulturlandskap med möjlighet till interaktion med både kossor och får.

Innan vi började var det lite oklart var man skulle kunna tälta längs med vägen, men det visade sig att det fanns en gräsmatta vid Naturum ungefär halvvägs, med toalett, bord, källsortering, utsikt över Hornborgasjön och väckningsservice vid soluppgången av 50 000 fåglars sång. Ännu oklart om man fick tälta där (stängt över midsommarhelgen så ingen att fråga), men det gick iallafall utmärkt, och på parkeringen fick husbilar stå över natt för en rimlig kostnad.

Fantastiska växter och djur längs med vägen, som till stora delar tillät en att gå barfota (mycket gräs och skogsstig som underlag, inte asfalt eller grusväg) som gjorde det möjligt att få ytterligare kontakt med omgivningen genom jordning. Dessutom slipper man skoskav 😁

Varnhems kyrka
Utsikt från rastplats en bit upp på Billingen
Stuga ägd av Västra Götalandsregionen för en mer levande landsbygd i harmoni med naturen (där fanns också en brunn, antar att det var ok att ta vatten där)
Utsikt från tältet vid Naturum, tyvärr var både himmel och Horborgasjön för ljus för att fångas på bild
Stort magiskt gammalt fält fullt med bautastenar, gånggrifter, runstenar och gravar
Utgångspunkten för vandringen, Gudhems klosterruin. Tyvärr kom vi på för sent att vi borde ta en bild, så den blev inte bättre än så här, men man kan iallafall skymta den gamla fina bågen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s